Zomertijd
Op zondag 30 maart 2025 ’s morgens verzetten we de klok van wintertijd naar zomertijd.
Om 2u wintertijd wordt de klok naar 3u zomertijd verzet.
Efemeriden per jaar
Geeft de dagen en uren aan van verschillende astronomische evenementen op de Ukkel-site voor een bepaald jaar, betreffende de Zon, de Maan, de kalender, verduisteringen… Meer info…
Verduisteringen
Alle informatie over zons- en maansverduisteringen, (gedeeltelijk) zichtbaar of niet in België voor een bepaald jaar. Meer info…
De zon
Alle informatie over zonsopgang en zonsondergang, het begin van de astronomische seizoenen, de korten en lengen van de dagen… voor een bepaald jaar. Meer info…
De maan
Alle informatie over maansopgang en -ondergang en de maanfasen voor een bepaald jaar. Meer info…
Wie zijn we?
De communicatie- en Inlichtingendienst heeft als opdracht om het publiek te informeren en te promoten over de onderzoeksactiviteiten en het erfgoed van de Koninklijke Sterrenwacht van België , en ook om wetenschappelijke informatie te verstrekken en door te geven aan het publiek.
De activiteiten van de communicatie- en informatiedienst bestaan uit verschillende onderdelen:
- Informatie aan het publiek over astronomie en hemelverschijnselen
- Het beantwoorden van vragen van het publiek, de pers en authoriteiten
- Hulp bij allerlei outreach-activiteiten (tentoonstellingen, evenementen zoals de opendeurdagen…) en communicatieactiviteiten (perscommunicatie, persconferenties, etc.)
- Samenwerking met het Planetarium, met name voor de permanente tentoonstellingen op de site van Heizel
- Publicatie van het jaarverslag en het Jaarboek van de Koninklijke Sterrenwacht van België
- Voorbereiding en publicatie van teksten voor het drukken of voor de website van de Sterrenwacht
- Beheer van het archief, de bibliotheek en het museum
Vaak gestelde vragen
Een meteoriet is een deeltje vanuit de ruimte dat in de atmosfeer terecht komt, niet opbrandt (zoals een meteoor) en het aardoppervlak bereikt. Het is vrij zeldzaam om een meteoriet te vinden, zeker in een stedelijke context.
Er bestaan verschillende soorten meteorieten, maar er zijn enkele algemene kenmerken die je al kunnen helpen om te bepalen of een steen een meteoriet is.
-
De meeste meteorieten zijn magnetisch: ze blijven zelf niet aan de koelkast hangen, maar een magneet blijft wel aan de meteoriet hangen.
-
De steen lijkt verbrand aan de buitenkant. Een meteoriet heeft afgeronde randen en een roestbruine tot zwarte kleur door de hitte tijdens doorgang door de atmosfeer.
-
Er zijn geen gaatjes of poriën te zien aan het oppervlak. Ook zie je soms blinkende of roestige stukjes ijzer.
-
Een meteoriet weegt vaak vrij zwaar in vergelijking met een andere steen vanop aarde van dezelfde grootte.
De Koninklijke Sterrenwacht van België is zelf niet bezig met de identificatie van meteorieten. Als je denkt dat je een meteoriet hebt gevonden, kan je onderstaand document gebruiken om te evalueren. Denk je nog steeds een meteoriet gevonden te hebben? Contacteer dan mdeceukelaire@naturalsciences.be van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Voeg zeker een paar foto’s (met schaal) en een beschrijving (vindplaats, uitzicht, gewicht, volume, al dan niet magnetisch, …) van je steen toe. Zo kan je vlotter geholpen worden.
- De zon wordt vanaf de aarde niet als een punt waargenomen maar als een lichtgevende schijf. Zonsopgang (zonsondergang) is het ogenblik waarop de bovenrand van de zonneschijf—en niet haar middelpunt—aan de horizon verschijnt (verdwijnt). Omdat de bovenrand van de zon voor haar middelpunt verschijnt en na haar middelpunt verdwijnt, krijgen we dus een paar minuten zonlicht meer tijdens de nachtevening.
- Het zonlicht wordt afgebogen door de atmosfeer. Dit is atmosferische refractie, die een langwerpige vorm geeft aan de zon aan de horizon. Hierdoor kan de bovenrand van de zon zichtbaar zijn als deze zich in werkelijkheid onder de horizon bevindt.

- de lente start op 20 maart 2019 om 22h58 (Universele tijd) ;
- de eerste volle maan is op 21 maart 2019 om 2h43 (Universele tijd).
- de lente start op 21 maart;
- de eerste volle maan (volgens Meton) is op 20 april 2019.